Natur, miljø og øget landbrugsproduktion - SEGES Projektsitet
Det er i fødevare og landbrugspakken besluttet at adskillelse arealer og anlæg i forbindelse med miljøgodkendelse af husdyrbrug. Derudover ændres miljøgodkendelserne på anlægsdelen fra en tilladelse til antal dyr til m2 stald. Det er afgørende for landmændenes økonomi og udviklings muligheder, at de får fuldt udbytte at de muligheder der ligger i en ny regulering.
Formålet er at sikre, at landmænd har let tilgang til aktuel faglig viden og krav i forbindelse med grundbetaling, arealtilskud, indsatsplanlægning for drikkevand, mark -og gødningsplanlægning, emissionsbaseret miljøgodkendelse af husdyrbrug, herunder adskillelse mellem arealer og miljøgodkendelser, tilpasning og udnyttelse af de eksisterende rammer for husdyrproduktionen.
Projektet vil sikre formidling af faglig og juridisk viden i forhold til en ny emissionsbaseret miljøgodkendelse., der træder i kraft august 2017, hvor arealregulering og anlægsgodkendelse adskilles, herunder de særlige udfordringer der er for økologiske husdyrbrug. Der vil være fagligt fokus på kvælstoffølsom natur og husdyrbrugenes påvirkning af naturområder, blandt andet administration og vurdering af naturområder i forbindelse med miljøgodkendelse af husdyrbrug, som til stadighed giver landmænd store udfordringer i forbindelse med lokalisering og udvikling af husdyrproduktionen. I projektet sikres, at der foreligger korrekte data vedrørende udskillelse kvægets udskillelse af næringsstoffer, og at der fremover kan udarbejdes normer for konventionelle og økologiske kvægbrug. Derudover vil projektet sikre faglig og juridisk optimal rådgivning i relation til grundbetaling, love og forordninger vedr. mark- og gødningsplanlægning, husdyrindberetning og miljøordninger.
Arbejdet med indsatsplanlægning for drikkevand og boringsnære beskyttelsesområder vil blive fulgt tæt, og landmænd og deres rådgivere vil være opdateret, så der sikres optimal produktion på markerne, samtidig med drikkevandet sikres mod påvirkning fra landbrugsproduktionen.
Projektet vil give landmænd bedre rammer for at fastholde, udvikle og øge produktionen.
På dagen sætter vi fokus på de nye udfordringer ved udarbejdelse af miljøgodkendelser som eksempelvis miljøkonsekvensrapport, miljøledelse, anmeldeordninger, produktionsareal og beregning af effekten af flere miljøteknologier.
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har udsendt en nyhed om angivelse af jordtyper ved bestemmelse af kvælstofnorm. Angivelsen skal være baseret på det digitale jordbundskort eller egne teksturanalyser
Vær opmærksom på, at en del af MFO-kontrollen udføres som sommerkontrol. Her er det ikke muligt at anvise MFO-efterafgrøder som erstatningsareal for f.eks. underkendt MFO-brak, da efterafgrøden ikke er til stede på kontroltidspunktet.
I tilfælde af plasmacytose hos mink er det muligt at få nedsat udnyttelseskravet af det samlede kvælstofindhold, når der er tale om hygiejniseret minkgylle.
Miljø- og Fødevareministeriet har udstedt den ventede bekendtgørelse med de ændrede betingelser, der gælder for anvendelse af den nye danske kvægundtagelse.
Vestre Landsret har ved dom af 16. april 2015 afgjort, at der ikke er krav om overdækning af fast gødning på en møddingsplads, når der er daglig tilførsel, uanset at dette i nogle situationer følger af Miljøstyrelsens vejledning.
Med en ændring af husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen kan en enkelt anmeldelse fjerne et eventuelt loft på mælkeydelsen pr. malkeko i miljøgodkendelsen/ tilladelsen
Fosforindholdet i malkekøernes rationer afhænger af fodermiddelvalg, og et højt niveau skyldes ofte proteinrige fodermidler. Der er stor forskel i forholdet mellem fosfor og protein, hvorfor fodervalg er afgørende P-overskuddet.
Bekendtgørelse og vejledning om frivillige målrettede efterafgrøder er offentliggjort. Læs om de endelige regler, herunder at græsudlæg der indgår i 70 pct. kravet på 2,3 DE-brug samtidig kan anvendes som målrettede efterafgrøder.
Ansøgningsrunde 2 åbner 1. marts kl. 7, hvor der bliver åbnet for flere hektarer og nye områder. Vær opmærksom på, at en del af de ansøgere der ikke nåede at søge i runde 1, kan søge igen fra 1. marts.
Den netop udsendte rapport fra GEUS om grundvandets tilstand og udviklingen er spændende læsning. Den bekræfter, at miljøindsatsen virker, så det generelt står godt til med grundvandet. Stort set alle danskeres drikkevand er fri for nitrat og pesticider.
Den 28. november har ATV vand og jord afholdt et velbesøgt møde om status for grundvandsbeskyttelsen i Danmark. Programmet kan ses på ATV-kommiteens hjemmeside. Også de viste præsentationer vil blive tilgængelige på denne hjemmeside.
Overblik over de forholdsvis få ændringer i bekendtgørelserne for gødning og plantedække for 2017/18. De store ændringer i ny fosforregulering, zinkrestriktioner, husdyrefterafgrøder samt ændringer i kvægundtagelsen ligger i husdyrgødningsbekendtgørelsen.
Østre Landsret har taget stilling til om to søer, der var ulovlig etableret, kunne anses for at være omfattet af beskyttelsen i naturbeskyttelseslovens § 3, så ændringer i strid med denne bestemmelse ikke lovligt kunne foretages.
Kortlægning af habitatnaturtyper kan få meget store konsekvenser for nærliggende husdyrbrug. Ofte opdages udfordringerne først når miljøgodkendelsen skal søges.
Kortlægning af habitatnaturtyper kan få meget store konsekvenser for nærliggende husdyrbrug. Ofte opdages udfordringerne først når miljøgodkendelsen skal søges.
Nævnet afviste at give dispensation til bibeholdelse af deponeret jord i § 3 beskyttet mose. Det betød at køber af ejendommen skulle fjerne jorden, selvom det ulovlige forhold kunne tilskrives naboen og sælger var bekendt med forholdet.
3. version af Vejledning til konsulenter, landmænd og andre, der vil forene god landbrugsdrift med drikkevandsbeskyttelse. Den indeholder som de tidligere versioner konkrete råd til, hvordan man skal forholde sig til bl.a. analyser, BAM og grænseværdier.
Skal der etableres græsudlæg i foråret, eller skal der sås korsblomstrede afgrøder i renbestand eller blandinger i forbindelse med høst for at opfylde kravene til de forskellige typer af efterafgrøder?
Mødet omhandlede blandt andet pesticidfølsomme arealer, modeller til bestemmelse af udvaskningen fra rodzonen og husdyrefterafgrøder som erstatning for markdelen af husdyrgodkendelsen.
Non-GM fodring betyder normalt at sojaskrå udskiftes med rapsprodukter i rationen. Det øger P-udskillelsen markant og øger dermed kravet til harmoniareal
Ordningen om udskiftning af godkendte udspredningsarealer er udgået. I sager om emissionsorienteret produktionstilpasning indgår ikke længere krav til udbringning af gødning på arealerne. Se vores anbefaling mht. seneste tidspunkt for anmeldelse.
Ordningen om udskiftning af godkendte udspredningsarealer er udgået. I sager om emissionsorienteret produktionstilpasning indgår ikke længere krav til udbringning af gødning på arealerne. Se vores anbefaling mht. seneste tidspunkt for anmeldelse.
De omfattende ændringer af husdyrbrugloven, der træder i kraft den 1. august 2017, har nødvendiggjort ændringer af en række bekendtgørelser. Disse ændringer er nu offentliggjort i form af 6 nye bekendtgørelser, der alle træder i kraft den 1. august 2017.
Miljø- og Fødevareklagenævnet erstatter Natur- og Miljøklagenævnet som klageinstans vedr. afgørelser om miljøgodkendelser af husdyrbrug. Samtidig forhøjes klagegebyret, så virksomheder og organisationer betaler 1800 kr., mens private betaler 900 kr.
NaturErhvervstyrelsen har udsendt et revideret kort over omfang og placering af de målrettede efterafgrøder til 2017. Det samlede areal er faldet med ca. 6.000 ha.
Udskriften ”Antal dyr til fælles indberetning” er nu tilrettet, så alle kalve til opfedning (tyrekalve og slagtekvier) tælles med som slagtekalve, som er den nye benævnelse. Betegnelserne ungtyr og tyrekalv udgår af udskriften.
I efteråret 2017 er der 5 typer efterafgrøder: pligtige efterafgrøder, husdyrefterafgrøder, MFO-efterafgrøder, frivillige målrettede efterafgrøder og græsefterafgrøder mv. på kvægundtagelsesbrug.
Miljøstyrelsen har foretaget en tilpasning af bekendtgørelsen om anvendelse af affald til jordbrugsformål, Slambekendtgørelsen, for at sikre sig at implementeringen af ny husdyrregulering ikke blev forsinket.
Pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder skal tilmeldes senest 31. august 2017, i Tast selv-service skemaet ”Gødningskvote og Efterafgrøder, 2017”. Efterafgrøderne skal tilmeldes for at de kan medregnes.
Tjeklister til tilskudsansøgning og udbetalingsanmodning vedr. ordninger om tilskud til investering fra offentligt oprettede puljer, f.eks. tilskud til miljøteknologi og andre tilskudsordninger samt et forslag til følgebrev er nu tilgængelige.
Udbringning af affald til landbrugsjord bliver omfattet af krydsoverensstemmelse i kravene 1.13, 1.15 og 1.16. Ligeledes bliver husdyrefterafgrøder inkluderet i krav 1.21 vedr. etablering af plantedække.
Landbrugsstyrelsen (LBST) har oplyst til SEGES, at efterafgrøder med såfrist 30. august, ikke vil blive kontrolleret efter trappemodellen, men efter synlig etablering og jævn fordeling på arealet.
I en principiel afgørelse af 18. maj 2017 har Miljø- og Fødevareklagenævnet afgjort, at det er vejmyndigheden, der har pligten til at vedligeholde private rørlagte vandløb på de strækninger, hvor de ligger i offentlige vejarealer.
Vejledningen er blandt andet opdateret med information om, at det er muligt at flytte tilmeldte marker mellem ID15-områder i samme kystvandopland frem til 21. april 2017.
Når en mælkeproducent afsætter sin kvæggylle til et biogasfællesanlæg og får afgasset gylle retur, får han en anden mængde kvælstof, fosfor og kalium retur, end han afgav.
Fosforniveauet i malkekøernes foderration stiger især på grund af øget forbrug af rapsprodukter på bekostning af sojaskrå. Jerseykøerne er foran i den udvikling